E.ON Challenge.ON

 

Kihívás

A megfelelő szakemberek megtalálása az energetikai szektorban sem túl egyszerű feladat. Az E.ON számára így nagyon fontos, hogy már a tanulmányok ideje alatt magához irányítsa a fiatalokat, és munkáltatóként is vonzóvá váljon számukra.

Megoldás

Az E.ON-nal közös versenysorozatot 2011-ben indítottuk útjára. A verseny hatékonyan szólította meg a műszaki területeken tanuló egyetemistákat, hiszen évente több száz villamos-, energetikai-, mechatronikai és egyéb szakirányú mérnökhallgató jelentkezett a versenyre.

A Challenge.ON 2018-ban az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő hackathon formátumban került megrendezésre. Az ötletversenyre 2-4 fős, akár vegyes szakterületekről érkező (közgazdász, mérnök, informatikus vagy akár designer hallgatókból álló) csapatok jelentkezhettek. Feladatuk pedig az volt, hogy kitalálják: a jövő fogyasztói milyen energiához köthető megoldásokat fognak használni az elkövetkező évtizedekben. A legjobb 15 csapat egy 24 órás hackathon keretében dolgozhatta ki ötletét az élő döntőben.

A 2021-es Challenge.ON rendhagyó módon 100%-ban online zajlott. A verseny két selejtező fordulóval indult, mely során a résztvevő villamos- és mechatronikai mérnök csapatok az E.ON virtuális szabadulószobájában teljesítettek kihívásokat. A legjobb 6 csapat pedig egy online döntőn rendezett szakmai vitán mérethette meg a tudását.

2022-ben a versenyzőknek ezúttal egy megújulóenergia-közösség létrehozásához kellett hasznosítaniuk problémamegoldó készségüket, míg a döntőben egy TV-s vetélkedő jellegű megmérettetésen kellett helyt állniuk.

A 2023-as Challenge.ON verseny a "Jövő energiája" témára összpontosított, kifejezetten villamosmérnök hallgatóknak vagy frissdiplomás mérnököknek szóló esemény volt. A verseny célja, hogy a résztvevők megtapasztalják és demonstrálják, hogyan segíthet a mesterséges intelligencia (AI) és az IoT technológia a villamosenergia elosztóhálózatok rugalmasságának növelésében.

A verseny három fő fordulóból állt:

-Online Selejtező: A versenyző csapatoknak egy online szakmai kvízen kellett részt venniük, ahol összemérhették tudásukat. A 20 legmagasabb pontszámot elért csapat jutott tovább a következő fordulóba.


-Középdöntő: A továbbjutott csapatoknak videós formában kellett kifejteniük álláspontjukat és megoldási javaslataikat egy adott szakmai probléma kapcsán. Az E.ON vezetőiből álló szakmai zsűri értékelte ezeket a videókat, majd kiválasztotta a legjobb 8 csapatot, akik továbbjutottak a döntőbe.


- Élő Döntő Budapesten: A döntőbe jutott csapatok egy vitapárbajon vettek részt, ahol az előre megadott témakörökben kellett képviselniük a pro vagy kontra oldalt. A döntő napján derült csak ki, hogy ki melyik oldalon áll. Az élő döntő egyenes kieséses alapon zajlott, és a legjobban vitázó csapat nyerte el a versenyt.
A verseny célja az volt, hogy ösztönözze a résztvevőket arra, hogy kreatív és innovatív műszaki megoldásokat találjanak a villamosenergia rendszerek változó kihívásaira, különös tekintettel az AI és az IoT technológiák alkalmazására.

(Challenge.ON 2023 döntő)

 

Visszajelzések

Challenge.ON 2021 eredmények

Mi szolgáltattuk
107 résztvevő
36 csapat
14 egyetemről
Ügyfél